Veelgestelde vragen
Long COVID
Wat is Long COVID?
Bij Long COVID blijven mensen na een Corona besmetting maanden en zelfs jaren klachten houden: vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, benauwdheid, vergeetachtig, niet goed kunnen concentreren, smaak- en reukverlies en ga zo maar door. Veel Long COVID patiënten kunnen niet of nauwelijks meer werken, naar school gaan, of voor hun kinderen zorgen. Klik hier voor meer informatie.
Is Long COVID hetzelfde als Post COVID?
Long COVID is hetzelfde als het Post-COVID-syndroom. Long betekent hier “langdurig”. Dit geeft beter aan dat patiënten lang last blijven houden. Het is vooraf niet te zeggen hoe lang, wat het extra moeilijk maakt om met deze ziekte om te gaan. Zowel voor patiënten als hun omgeving. Ook is de oorzaak van Long COVID nog niet bekend. Het heeft dus niet per definitie iets met de longen te maken.
Is Long COVID een nieuwe ziekte?
Ja en nee, bij een groeiende groep patiënten is er sprake van een ernstige chronische systeemziekte die een grote impact heeft op het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven aantast. Deze ernstige vorm van Long COVID vertoont veel gelijkenis met andere chronische ziekten zoals het ME/CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) en het Q-koorts vermoeidheidssyndroom. Deze ziektes zijn allemaal post acuut infectieuze syndromen (PAIS).
Meer onderzoek is essentieel om beter inzicht te krijgen in het ontstaan van Long COVID en mogelijk ook verwante aandoeningen. Uiteindelijk is het streven om een effectieve behandeling te ontwikkelen, waardoor deze patiënten hun normale leven weer terug kunnen krijgen.
Is er een behandeling mogelijk?
Op dit moment is er nog geen effectieve behandeling mogelijk die Long COVID kan genezen. Er zijn pilotstudies bezig waarbij medicijnen en behandelingen worden getest. Klik hier voor meer informatie over behandelmogelijkheden.
Doneren
Hoe kan ik doneren?
Via de oranje doneerknop boven aan de website kunt u een donatie doen. U wordt dan doorgelinkt naar de doneerpagina van Stichting Long Covid.
Wat gebeurt er met mijn geld?
Donaties komen direct terecht bij Stichting Long COvid en worden besteed aan klinisch en pre-klinisch biomedisch onderzoek in Nederland naar de oorzaken en behandeling van Long COVID. Een klein deel van het geld besteedt de stichting aan administratieve zaken, zoals bijvoorbeeld onderhoud aan de website. De organisatie drijft volledig op vrijwilligers.
Is er een minimum donatiebedrag?
Nee, er is geen minumumbedrag. Op de donatiepagina kunt u kiezen uit vooraf ingestelde bedragen, maar u kunt ook zelf een bedrag invullen.
Welke betaalmethodes zijn er?
U kunt een donatie doen met iDeal, Mastercard en Visa.
Kan ik ook anoniem doneren?
Ja, dat is mogelijk. U kunt hiervoor het vinkje ¨anonieme donatie¨ aanzetten op de donatiepagina.
Kan ik als bedrijf ook een donatie doen?
Jazeker, dit is mogelijk. Neem hiervoor via info@longcovidloop.nl of het contactformulier.
Sponsoren
Hoe kan ik sponsoren?
Een bedrijf kan op 2 manieren sponsoren, in goederen of in geld. Wanneer er een geldelijke donatie wordt gedaan, ontvangt het bedrijf altijd een factuur op naam voor de boekhouding. De donatie is fiscaal aftrekbaar, daar Stichting Long COVID een ANBI-status heeft.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@longcovidloop.nl of het contactformulier.
Zijn er verschillende sponsorpakketten beschikbaar?
Er is een etappe donatiepakket t.w.v. €250,-. Hiervoor wordt het bedrijf diverse malen vermeld op de website, Facebook, Instagram en LinkedIn. Tevens komt uw bedrijf ook ruim aan bod in de vlog van de desbetreffende etappe. U kunt de etappe zelf kiezen. Tevens zal er per etappe een sponsorshirt worden gedragen met het logo van uw bedrijf.
Indien u een ander bedrag wilt sponsoren of meer informatie wilt ontvangen, kunt u contact opnemen via info@longcovidloop.nl of het contactformulier.
Stichting Long COVID
Wat doet Stichting Long Covid?
Stichting Long COVID heeft als doel financieren en stimuleren van biomedisch onderzoek naar de oorzaken en behandeling van Long COVID. Klik hier voor meer informatie.
Wat is het verschil tussen Stichting Long Covid en andere organisaties die in actie komen tegen Long COVID?
Er zijn meerdere organisaties die zich actief inzetten voor Long COVID patiënten, ieder met een eigen rol en focus. De bekendste zijn C-Support, PostCovidNL en Long Covid Nederland. Klik hier voor meer informatie.
Training
Hoeveel trainingen zijn er?
Er zijn 13 trainingsweken en per trainingsweek zijn er twee trainingen. De trainingsafstand wordt iedere week opgehoogd. In de laatste week zal er 1 training zijn om zo voldoende rust te krijgen voordat de LongCOVIDLoop begint. In totaal zijn er dus 25 trainingen.
Wanneer starten de trainingen?
De trainingen en de daarbij horende vlogs starten in week 16 (15-21 april). De laatste trainingsweek is week 28 (8-14 juli).
Hoeveel kilometer wordt er gewandeld tijdens de trainingen?
Iedere trainingsweek wordt de afstand met 5 kilometer opgehoogd tot een maximum van 50 kilometer. De eerste training bedraagt 10 kilometer.
De Loop
Wanneer is de LongCOVIDLoop?
De Loop zal plaatsvinden van 15 t/m 28 juli, 14 dagen dus. Op maandag 15 juli is de start in Pieterburen en op zondag 28 juli is de finish boven op de Sint-Pietersberg in Maastricht.
Welke route volgt de LongCOVIDLoop?
De Loop volgt het Pieterpad, de bekendste lange afstandwandeling van Nederland. Deze is te herkennen aan rood/witte markeringen.
Hoeveel kilometer is de LongCOVIDLoop?
De Loop is 570 kilometer lang. Het officiële Pieterpad is iets korter. Dit komt omdat er een aantal campings niet direct op de route liggen en er dus een extra stuk moet worden afgelegd.
Waar vinden de overnachtingen plaats tijdens de LongCOVIDLoop?
De overnachtingen vinden plaats in een trekkerstent op campings op of dicht bij de route. Alle benodigdheden die nodig zijn tijdens de wandeling of overnachting worden meegenomen in een trekkersrugzak.
Kan ik meelopen tijdens de LongCOVIDLoop?
Het Pieterpad is vrij toegankelijk en het staat iedereen vrij om (een deel) mee te lopen. Voorwaarde is wel dat u er geen bezwaar tegen heeft om op camera te worden vastgelegd voor de vlog.
Is de LongCOVIDLoop een wandelevenement waar ik aan mee kan doen?
Nee, de Loop is een initiatief van Niels om geld in te zamelen voor Stichting Long COVID en heeft geen evenementenkarakter. Er wordt wel promotiemateriaal gebruikt om aandacht te generen en donaties te verkrijgen.